Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderealisatie en Textielverzorging

Profiel studierichting

De studierichting Moderealisatie en Textielverzorging is een studierichting in arbeidsmarktgerichte finaliteit binnen het domein ‘Maatschappij en Welzijn’. Moderealisatie en Textielverzorging is een praktische studierichting waarin je jouw passie voor mode en textiel tot leven brengt! Je leert technische vaardigheden om unieke werkstukken te maken uit verschillende materialen en zet je eerste stappen in het uitvoeren van retouches.

Je ontdekt de wereld van mode en trends, leert stijlen en artikelen herkennen en gaat hiermee aan de slag in originele presentaties. Textielverzorging speelt ook een belangrijke rol, waarbij je mode en onderhoud aan elkaar koppelt. Daarnaast maak je kennis met de nieuwste winkelconcepten en e-commerce, zodat je weet hoe mode vandaag én morgen verkocht wordt.

Profiel leerling

Moderealisatie en Textielverzorging is iets voor jou als je:

Vooral wil doen. Via concrete opdrachten krijg je de basis van de theorie onder de knie en ga je zelfstandig aan de slag in een veilige werkomgeving.

Een fijne motoriek wil ontwikkelen. Je leert praktische vaardigheden waarmee je kleding en accessoires maakt, bijvoorbeeld met de naaimachine.

Je geboeid bent door de modesector. Je wil meer leren over verschillende afwerkingstechnieken.

Je communicatieve en commerciële vaardigheden wil ontwikkelen. Je leert modeartikelen met overtuiging presenteren en verkopen.

Wat erna?

Heb je de tweede graad Moderealisatie en Textielverzorging met succes afgewerkt, dan is de logische vervolgopleiding in de derde graad:

Moderealisatie of Textielverzorging

Wat na de opleiding op Pius X?

Heb je de richting Moderealisatie en Textielverzorging in de derde graad met succes afgerond, dan heb je verschillende mogelijkheden:

Aan het werk: Je kan meteen aan de slag als medewerker in een modezaak, retoucheatelier of confectieatelier.

Specialiseren: Wil je nog meer kennis en vaardigheden opdoen? Je kan je verder verdiepen in een zevende specialisatiejaar, zoals Ontwikkelaar prototypes mode.

Verder studeren: Je kan direct starten met een graduaatsopleiding en vervolgens doorstromen naar een bacheloropleiding, mogelijk met enkele vrijstellingen. Kies je voor een zevende leerjaar gericht op het hoger onderwijs, dan kan je nadien rechtstreeks aan een bacheloropleiding beginnen.

Lessentabellen

vaknaam 3de jaar 4de jaar
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands en maatschappelijke vorming 5 5
wiskunde, natuurwetenschappen en informatica 3  
wiskunde en natuurwetenschappen   3
Engels 1 1
Frans 2 2
artistieke vorming   1
mode 11 10
commerciële presentatie en lifestyle 6 6
Totaal 32 32